Anna Vošalíková: Čtyři roky ze sta. Role audioportálu mujRozhlas v životě Českého rozhlasu

19. říjen 2023

Audioportál mujRozhlas.cz byl spuštěn 4. prosince 2019. Od svého vzniku doznal spousty zásadních i subtilních změn a dal vzniknout více i méně výrazným obsahovým projektům. Neustále usiluje o čím dál výraznější místo v povědomí posluchačů jako hlavní prostor, kde poslouchat obsah Českého rozhlasu. V tomto i řadě dalších ohledů ho i přes již získané významné místo na českém internetu čeká ještě dlouhá cesta.

Nápad na všeobjímající audioportál, kde by posluchači mohli vybírat z obrovského množství rozhlasového obsahu, vznikl už v roce 2017. Audioportál, který vše nabízí na jednom místě, má poskytnout posluchačům cenný přehled o všem, co se v rozhlase děje napříč stanicemi.  

Na konci roku 2019 audioportál a aplikace mujRozhlas skutečně vznikly. Kvalitní online prostředí patří do základní výbavy všech velkých evropských mediálních domů. Nejen kvůli prezentaci stávajícího obsahu, ale i kvůli možnosti flexibilně reagovat na výzvy digitálního prostředí a rychle se měnícího světa. V průběhu covidové pandemie například audioportál mujRozhlas nabídl pop-up formát Nepovinná četba, který se skládal z domácích nahrávek osobností, jež četly ze svých zamilovaných knížek. 

Digitální spisovatel  portrét

Audioportál mujRozhlas umožnil už v roce 2020 exploraci práce s umělou inteligencí pomocí projektu Digitální spisovatel. Tím zajistil Českému rozhlasu místo mezi vůbec prvními mediálními domy na světě, které se této technologii věnovaly. V současnosti je Český rozhlas leadrem na evropském mediálním trhu co do práce s kreativním využitím generativní umělé inteligence. To potvrzuje i úspěch projektu Gott navždy, který pracoval se syntetickým hlasem legendárního zpěváka a který se stal vůbec nejposlouchanějším literárně-dramatickým dílem v dějinách rozhlasu. 

Těsně po vypuknutí konfliktu na Ukrajině mohl Český rozhlas přinášet nejen špičkové zpravodajství v živém vysílání, ale prostřednictvím audioportálu mujRozhlas také nabídnout obsahy určené pro uprchlíky, kteří mířili do České republiky. Audioportál během několika dní připravil česko-ukrajinský a ukrajinsko-český audioslovník a také sérii pohádek v češtině a ukrajinštině, které napsala řada významných autorů, mezi nimi například Ondřej Neff nebo Petr Stančík. 

Zcela zásadním úkolem audioportálu mujRozhlas je zpřístupňovat rozsáhlý archiv Českého rozhlasu. Obrovskou roli hraje v této věci kontinuální projekt Auditorium, jehož první epizoda byla zveřejněna v březnu roku 2020. Auditorium je vlastně posluchárna Českého rozhlasu. Každý den si v ní mohou návštěvníci audioportálu poslechnout aktuální zvuk nebo tematický seriál. V současnosti je v Auditoriu k dispozici bezmála 800 archivních zvuků. Součástí exkluzivní programové skladby pro audioportál a aplikaci mujRozhlas jsou také archivní literárně-dramatická díla, která jsou zpřístupněna po celý rok. 

Zásadní výhodou vlastní online platformy je možnost experimentovat nejen s obsahem, ale i s technologiemi a distribucí. V roce 2021 přinesl mujRozhlas unikátní interaktivní projekt Stopař. Jedenáctidílný povídkový podcast představuje jednu výchozí situaci a jedenáct možných rozuzlení, ze kterých si posluchač může vybrat. Tato jednoduchá struktura nám umožnila vyrobit přehledné a atraktivní uživatelské prostředí přímo na naší platformě.

mujRozhlas také zpřistupnil řadu vizuálních šablon k prezentaci obsahu určeného primárně mladému publiku. A právě v této oblasti poskytl mujRozhlas opět jedinečný obsahový experiment pro skupinu posluchačů, které neoslovuje žádná ze stanic Českého rozhlasu.  V roce 2020 nabídl mujRozhlas první ze tří sérií věnovaných posluchačům ve věku 11–14 let. Tato série s názvem Filtr se věnovala mediální výchově a gramotnosti. Moderátorem nejen této, ale i následujících sérií se stal influencer a content creator Lukáš Fritscher. Další sérii, tentokrát s tématikou sexuální výchovy, nabídl mujRozhlas nabídl v roce 2022 a o rok později uvedl zatím poslední ze sérií, a to podcast Kapesný o finanční gramotnosti.  

VHSky_1920x1080_vhsky.jpg

mujRozhlas nabízí i niche podcastové projekty, tedy projekty pro úzce zaměřené publikum, nebo projekty vysloveně experimentální. Mezi první zmíněné patří relativně nová podcastová série VHSky: Těžko je smazat. Série Aleše Stuchlého a Tondy Tesaře se zaměřuje na popkulturní ikonografii VHSkové kultury, akčních filmů, rychlodabingu nebo erotických thrillerů. K experimentálním formátům jednoznačně patří audiogalerie Slow Radio. Jedná se o long play audiookamžiky, jakými jsou zvuk jezu, východu slunce nebo táboráku. Vyhledávají je posluchači, kteří se chtějí při práci, studiu nebo relaxaci zaposlouchat do jednoduchých plastických zvuků. 

Všechny tyto obsahové projekty a podcastové série ještě doplňují tradičnější tematické premiéry literárně-dramatických děl, které jsou k poslechu pouze na mujRozhlas. Mezi ně patří například Ďáblova kostrč Petra Stančíka, Pod přilbou Miloše Urbana, Milá Ježíško… Hany Lehečkové, Svět číslo 33 Petra Hudského a řada dalších.       

99 + 1

V roce 2023 se mujRozhlas podílel na oslavách sta let Českého rozhlasu projektem 99+1. Jeho součásti byly rozhlasové hry, povídky i četby na pokračování. Posluchači měli také jedinečnou možnost si poslechnout unikátní nahrávku dochované rozhlasové hry z roku 1937, kterou je Bílý Tesák Jacka Londona. K poslechu byla dále například díla Bratři Karamazovovi, Vzpomínka na Hamleta, Skandál v Milfordu, Dabér, Kacířské nápady, Svědectví o životě v KLDR, Stín kapradiny nebo Americká tragédie

Webové prostředí a aplikace neustále prochází aktualizací a rozvojem. Jak už to u takových projektů bývá, patrně nenastane okamžik, kdy budeme moci s jistotou říci, že je mujRozhlas „hotový“. Vždy bude potřeba prostředí vylepšovat, nabízet nové funkcionality a reflektovat potřeby posluchačů i Českého rozhlasu. I v roce 2024 dozná prostředí zásadních změn. Připraveny jsou i fantastické obsahové projekty, které znovu pracují s explorací umělé inteligence, dělají dobré jméno rozhlasové práci a nabídnou posluchačům něco, co ještě nikdy neslyšeli.  

Od svého vzniku před bezmála 4 lety se z mujRozhlas stal sebevědomý hráč na poli audioditribuce. Od svého vzniku nabízí posluchačům prostředí, kde mohou vybírat z obrovské nabídky Českého rozhlasu, a to od živého vysílání po vybrané pořady a podcasty.

Spustit audio