Raymond Queneau: Zazi v metru. Nejvtipnější francouzský román o prostořeké dívce a víkendu v Paříži

20. květen 2024

Prostořeká dívenka Zazi se vypraví do Paříže, aby viděla metro. Ohňostroj komických gagů, bizarností a jazykové hravosti. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Tomáš Havlínek
Připravila: Petra Hynčíková
Překlad: Zdeněk Přibyl
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 8. 5. 2024
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Zazi přijíždí z rodného Saint-Montronu na víkend do Paříže. Její matka, která zde má schůzku s milencem, ji svěří do péče strýce Gabriela. Díky Gabrielovi, který pracuje jako barová tanečnice, a jeho podivným přátelům uvidí Zazi velkou část města. Ale její hlavní a jediná touha – vidět metro – zůstane nenaplněná. Zaměstnanci metra totiž typicky francouzsky stávkují.

Zazi v metru patří dodnes k nejvtipnějším francouzským románům všech dob. Výjimečný text je plný bizarních postaviček, komických gagů a jazykové hravosti. První náčrtky k němu Queneau vytvořil už na sklonku války, nicméně přes deset let cizeloval a upravoval do výsledného tvaru.

Surrealista a zároveň odpadlík od surrealismu Raymond Queneau do svého psaní vkládal jak racionalitu profesionálního matematika, tak i výjimečný smysl pro jazykovou hru, osobitý humor, cit pro parodii a nespoutanou fantazii. Také proto zůstává jeho Zazi nesmrtelná.

Spustit audio

Související